Prijem kod ministra branitelja gospodina Tome Medveda

Dana 06. svibnja 2016. godine predstavnike Saveza civilnih invalida rata Hrvatske - Antu Kalinu, Franju Sajka i Ljiljanu Knežević primio je ministar branitelja gospodin Tomo Medved.

Delegacija Saveza predstavila je  Ministru  rad SCIRH u području skrbi za civilne invalide II. svjetskog rata, ukazala na problem kontinuiranog slabljenja zakonske zaštite civilnih invalida rata što zbog neusklađivanja proračunske osnovice (osnovice prema kojoj se određuju prava po Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata) s troškovima života u posljednjih 15 godina, što zbog gubljenja određenih prava i zamolila ga da učini sve kako bi se ova situacija barem djelomično popravila.

Ministar je pokazao razumijevanje  za problematiku, ukazao na svu humanost novog Zakona o pravima vojnih i civilnih stradalnika rata i članova njihovih obitelji koji je u pravilu gotov, ali mu nedostatak  jasno definiranih mehanizama kontrole ukazuje na njegovu manjkavost  što treba ispraviti da bi išao u proceduru donošenja.

Predstavnici SCIRH dobili su i informaciju o financiranju programa/projekata udruga putem Javnog natječaja Ministarstva branitelja, koji će u 2016. godini ostati nepromijenjen  u odnosu na ranije razdoblje što znači da će sudionici i stradalnici II. svjetskog rata imati posebno područje za prijavu.

Predstavnici SCIRH izražavaju zadovoljstvo ugodnim razgovorom s Ministrom koji im je dao podršku i pokazao veliko razumijevanje problematike civilnih invalida II. svjetskog rata, te dao obećanje da će se založiti za adekvatnu zaštitu civilnih invalida rata neovisno o kojem se ratu radi.